Dünyada ve Türkiye’de Tahıl
Neslihan ÇAKMAK
İçindekiler
I.Giriş : Dünyada ve Türkiye’de Tahıl
II.Önemli Tahıl Çeşitleri Dünyada ve Türkiye’de Üretimi ve Tüketimi, Ülkeler
A.Buğday
B.Arpa
C.Mısır
D.Çeltik
III.Dünyada Tahıl Ticareti ve Fiyatları
A.Buğday
B.Arpa
C.Mısır
D.Çeltik
IV.Türkiye’de Tahıl Ticareti, İthalatı, İhracatı, Fiyatları,
A.Buğday
B.Arpa
C.Mısır
D.Çeltik
V.Tahıl Üretimi ve Ticaretinde Etkli Kuruluşlar, Anlaşmalar
A.TMO
B.IGC- Uluslararası Tahıl Konseyi ve Anlaşmalar
C.Tahıl Borsaları
VI.AB Ortak Tarım Projesi ve Tahıl Sektörü
VII.Politikalar, Stratejiler, Sorunlar, Sonuç ve Değerlendirme
VIII. Kaynakça
ÖZET
World Economy dersi dönem projesi olarak hazırladığım bu ödevde, öncelikle tarım sektörünün ülkemizde ve Dünya’da ki durumu, tahıl ürünlerinin üretimi ve ticaretinin geçmişten günümüze durumu ile ilgili özet mahiyetinde genel bir giriş yapacağım. Bu genel girişten sonra, önemli tahıl çeşitlerini, bu ürünlerin özelliklerini ve kullanım alanlarını ve bu ürünlerin Türkiye ve Dünya’da ki üretim- tüketim miktarlarını yani Dünyada ki üretici-tüketici ülkeleri ve fiyat hareketlerini vermeye çalışacağım. Ayrıca tahıl ürünlerinin ticaretini de önemli ithalatçı-ihracatçı ülkeleri, miktar ve değer olarak üretim rakamlarını vererek değerlendirmeye çalışacağım. Bunun yanında ülkemizinde önemli tahıl ürünlerinin ticaretinden aldığı pay ve tahıl ürünleri ticaretinde Dünya’da ki yeri ve tahıl ihracatı-ithalatı arasındaki farka bağlı olarak bir değerlendirme yapmaya çalışacağım. Bu değerlendirmeye bağlı olarak Türkiye’nin mevcut tahıl üretim-tüketim politika ve stratejilerini ve sorunlarını anlatacağım. Daha sonra, ülkemizde ve dünya da tahıl üretiminde ve ticaretinde söz sahibi olan en önemli kurum, kuruluş ve tahıl borsalarından bahsedeceğim. Ayrıca, ülkemizin AB ile müzakerelerde en çok sıkıntı yaşayacağı konu olan tarımla ilgili olarak AB’nin Ortak Tarım Projesini ve tahıl ürünlerinin bu projedeki yerinden ve AB’nin tahıl ürünleri ticareti rakamlarından bahsedeceğim ve bu konu ile ilgili olarak da 4 tane ayrıntılı tabloyu çalışmamda sunacağım. Son olarak geleceğe yönelik tahıl üretimi ve ticareti ile ilgili tahminleri verdikten sonra Sonuç ve Değerlendirme bölümünü de kapsayan tahıl sektörünün stratejilerini, politikalarını ve sorunlarını içeren yazı ile projeyi bitireceğim.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TAHIL ÜRÜNLERİ TİCARETİ
Toprağın bereketini en güzel yansıtan ürün gruplarından tahıl, insan beslenmesinin ana kaynağını oluşturur. Gerek dünyada, gerekse ülkemizde tarıma elverişli arazilerin yaklaşık %75Tik bölümünde tahıl üretimi yapılmaktadır. Bunun en önemli nedeni; temel besin maddesi olan ekmek,bulgur, makarna ve pirinç gibi gıdaların bu ürünlerden elde edilmesi yanında, mısır ve arpa gibi ürünlerin hayvan beslenmesinde ve dolayısıyla insan beslenmesindeki önemidir.
Tahıl, dünya ticaretinin de önemli bir parçasını oluşturmaktadır. 2004 yılında dünya toplam tahıl üretimi 1,9 milyar ton olup, bu miktarın yaklaşık %30Tuk bir kısmı ticarete konu olmaktadır.
Ülkemizde yıllık 18.5 milyon hektar ekilen alanın yaklaşık 13.5 milyon hektarında tahıl ekimi yapılmaktadır. Tahıl ekim alanı içinde de yaklaşık %67Tik pay ile ilk sırada buğday gelmektedir. Ekilen tarım arazilerinin tahıla ayrılan kısmı ve tarımda çalışan nüfus değerlendirildiğinde hububatın ülkemiz için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyetin, tahıl politikalarına yaklaşımı ve politikasının gereği yasal ve pratik uygulamalarına baktığımızda; 1932’de çıkarılan yasa ile üretici lehine fiyatların belli bir düzeyin altına düşmemesi için devlet buğday alım satımma Ziraat Bankası aracılığıyla müdahale eder. Tahıl alımları için Ziraat Bankası’na 6 milyon TL kredi açılır. Ziraat Bankası’na üreticinin buğdayını satın alma yetkisi verilir. 1932’de de devlet Banka aracılığıyla en önemli ürün olan buğdayın alımına girdi. Buğday ile birlikte diğer tahıl türlerinin de pazar sorunundan ötürü destekleme kapsamı içine alınmaları gereği duyulmuş, bu ürünlerin alım işleri TC Ziraat Bankası’nca yürütülemeyecek kadar kapsamlı olduğundan, 1938 yılında 3491 sayılı yasa ile TMO kurularakbu görevi devir alır.
13.07.1938 tarih 3491 Numaralı Yasa ve 30 milyon sermaye ile kurulan ve 1959 yılma doğru sermayesi 600 milyon TL’ ye (260 milyon TL’si ödenmiştir) yükselen İktisadi Devlet Kuruluşu Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), kuruluş amacı ise yasa da şöyle belirtilmiştir: Üreticilerden tahıl satın almak, alman tahılları iç ve dış pazara sürmek, devlet tahıl yedeklerini oluşturmak, iç pazarda ürün fiyatlarını düzenlemek, tahıl standardizasyonunu izlemek un değirmenleri, ekmek fabrikaları, tahıl ambarları kurmak, sınai şirketler kurmak ve benzeri görevler TMO’ya verilmiştir.
Kuruluş amaçları doğrultusunda işletilip-işletilmediği ayrıca tartışılabilir, ama, TMO’nun kuruluşundan amaçlanan, “çiftçilerin tüccara karşı korunması, yani, çiftçinin pazar sorununun çözülmesi”ni kısmen de olsa çözüyordu. TMO’ya ait olmak üzere, 1950 ve 1957 yılları arasında, Marshall Planı çerçevesinde Amerika’nın kredi yardımlarıyla, savaş sonrası Avrupa ülkelerinin gıda ihtiyacının karşılanması amacıyla ülkenin çeşitli yerleşim noktalarında 450 tane tahıl ambarı inşa edilmiştir. Şu an TMO depolama kapasitesi 4 milyon 425 bin 450 tona ulaşmıştır.
TMO depolarının yüzde 67.9’luk bölümü halen dünyada sağlıklı depolamaya olanak sağlayan birçok ülkede de kullanılan havalandırma sistemlerine sahiptir. Dünya ölçeğinde bu oldukça önemli bir orandır. Doğal hava ile havalandırma yapan sistemlerin yanı sıra 24 adet de mevzi soğutma cihazı bulunmaktadır.Dünya tahıl üreticileri ve ihracatçıları gelişmiş ülkelerdir.Dünya tahıl üretiminin dörtte üçünden fazlasını gelişmiş ülkeler sağlamaktadır. En önemli üretim bölgeleri Asya, Kuzey Amerika, eski Sovyetler Birliği ve Avrupa Birliğidir. En büyük üretici ve tüketici Asya ülkeleridir. İhracatçı ülkeler sırasıyla Kuzey Amerika ülkeleri,Avrupa Birliği ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda’dır.
Dünya tahıl ihracatçıları olan ülkeler gelişmiş ülkelerde stoklarını eritmek için IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü aracılığıyla az gelişmiş ülkelerde yaptırımlarda bulunmaktadır. Türkiye de maalesef bu yaptırımların uygulandığı ülkeler sınıfındandır. GATT – DTÖ anlaşmalarının dayatmaları sonucunda Türkiye’de devlet eliyle destekleme alımları yerine silolar kiraya verilerek amacmdan uzaklaştırılmıştır. 1980’den sonra uygulanan butarımsalpolitikadandolayıçiftçilerimiztüccaradahaçokteslim edilmiştir.
Türkiye’de hükümetler, tahıl üretiminin başında gelen ürünlerden olan buğdayda, uyguladıkları yanlış politikalar sonucu; yeterlilik oranı 100’ün altına düşürülmüş, buğdayüretiminde yeterlilikten çıkarılmış, ithalatçı ülke haline getirmişlerdir. Türkiye’nin buğday dış alım miktarı aşağıdaki tablodaki gibi bir seyir izlemiştir.
Her geçen yıl daha fazla buğday ithal etmek durumunda bırakıldığımız çizelgede de açıkça görülmektedir.
1994’te 495 bin 906 ton buğday ithalatı 1995’de 1 milyon 253 bin 331 tona, 1996’da da 2 milyon 214 bin 876 tona, 2000’de 963 bin tona, 2004’te lmilyon tma çıkmıştır(tablo-l).
Tahıl tüketiminin önemli özelliği, tahıl ticaretinin önemli miktarlara vardığı ülkelerde gerek dış alımın gerekse dış satımm ya doğrudan hükümet ya da hükümet kontrolündeki kuruluşlarca yürütülmesidir. Devlet ya da onun kontrolünde bulunan kuruluşların -TMO-dışmda yürütülen dış ticarette yapılan hatalar büyük yaralar açmaktadır. Bu hatalar üretimden tüketime, sonuç olarak yeterlilik oranlarına -gıda güvenliğine- olumsuz yansımaktadır.
Önemli Tahıl Çeşitleri Dünyada ve Türkiye’de Üretimi ve Tüketimi
Dünya nüfûsu bugün 6 milyar civarmdadır. Nüfus arttıkça beslenme problemleri ve açlık çok daha önemli sorunlar olmaktadır. 2020’li yıllarda dünya nüfusnun 8 milyara yaklaşacağı düşünülürse, 15 yıl sonra bile bu nüfusu beslemenin büyük sorun olacağı açıkça görülmektedir.
Konu beslenme olunca akla ilk gelen ürün ekmektir. Bu durumda tarımsal üretimin, tahıl ile başladığı söylenebilir. Bugün de tahıl üretimi tarımsal üretimin en önemli kısmıdır. Çünki hububat tüm dünyada önemli bir besin maddesi olarak yerini korumaktadırve temel besin maddesi ekmek olduğu sürece de bu yerini koruyacaktır.
Buğday türevleri olan un ve unlu mamuller insanların, arpa ve mısır yoğun olarak hayvan beslenmesinde içerdiği besin maddeleri açısından öenli önceliğe sahiptir. Bu sebeple dünyanın bütün ülkelerinde, kutuplar hariç tahıl üretimi yapılmaktadır. Buna rağmen yapılan üretimle kendi iç tahıl ihtiyacını karşılayabilen ve ürettiği ile doyabilen ülke sayısı oldukça azdır. Bu durumda tahıl ticareti, dünya tarım ticareti içinde çok önemli bir paya sahiptir. İthalatçı ve ihracatçı ülkeler ortaya çıkmış ve bu ülkeler tahıl fiyatlarının oluşmasında etkili olmuşlardır.
Ülkemizin bütün bölgelerinde tahıl üretimi yapılmaktadır. Tahıl içinde buğday, arpa, çeltik, çavdar, mısır önemli ürünlerdir. Ülkemiz buğday ve arpada bugün itibariyle net ihracatçı konumundadır. Genenelde tahıl üretimimiz buğday ve arpa üzerine yoğunlaşmıştır. Yaklaşık 2,9 milyon işletmede tahıl üretimi yapılmakta ve 15 milyon kişi geçimini bu yolla sağlamaktadır.
Türkiye, 681 milyon hektar olan dünya tahıl ekim alanının 13,5 milyon hektar alanla yaklaşık %2’sini, buğday üretiminin ise 21 milyon ton ile %3’ünü oluşturarak dünya 7.si olmasına rağmen, dünya tahılında söz sahibi ve etkili değildir.
Şimdi proje için kendime seçmiş olduğum Buğday, arpa,mısır ve Çeltiğin dünyada ve Türkiye’de ki üretimi ve tüketimine daha detaylı bakalım
> BUĞDAY
Dünya buğday üretiminde son yıllarda önemli miktarda bir değişme olmayacağı 2001/2002 döneminde buğday üretiminin 580,323 milyon ton olacağı tahmin edilirken,buğday üreten ülkelerle ilgili üretim durumları aşağıda özetlenmektedir.
Dünya buğday üretiminde 2001/02 dönemi geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında Avustralya’da geçen yıla göre ekili alanlarda 0,5 milyon ha yani %4 ‘lük bir düşme görülmektedir. Üretimin Batı Avustralya’nın kuraklıktan etkilendiği ancak özellikle doğu Avustralya’da mevsimin iyi geçmesi nedeniyle verimin önceki yıllara göre yüksek olacağı tahmin edilmektedir.
Avrupa Birliği (AB) buğday üretim alanlarında, geçen yıl kötü geçen mevsimle bağlantılı olarak azalma olmuştur.Ayrıca buğday ekim zamanında 2000 yılı sonbaharında yağış miktarının fazla olmasından üretim olumsuz etkilenmiş, fiyatlar düşmüştür.Bu arada toplulukta yağlı tohumlara uygulanmakta olan telafi edici ödemelerin (compensatory payment) buğdayla eşitlenmesi sonucu buğday ekili alanlarda artış meydana gelmiştir. AB’nin tahıl ticaretiyle ilgili önemli bir kuruluşu olan COCERAL buğday alanlarında 2002 yılı içinde %14 oranında bir artış olacağını tahmin etmektedir.
Sonbahar ve kış aylarında yağışların iyi olması nedeniyle AB’de buğday ekili alanlarda verim artışı olacaktır. Buğday üretiminde, İngiltere ve Fransa AB’nin üretim fazlası olan ülkeleri olup, İspanya ve İtalya’da üretim açığı olan ülkelerdir. İngiltere’de Çevre, Gıda ve Köy İşleri Dairesi (DEFRA) tarafından Aralık 2001 tarihinde yapılan surveylerde buğday ekili alanlarda 2000 yılma oranla %43 oranında artma olacağı tespit edilmiştir.Fransa’da da buğday ekili alanlar 2000 yılındaki ekilişlere yakın gerçekleşmiştir.İtalya’da ise ekmeklik buğday ekili alanlarda son yıllarda görülen daralmanın 2001 yılı içinde değiştiği soya ekilisinden ekmeklik buğday ekilisine doğru bir kayma olduğu gözlenmektedir.Bu değişimin nedeni olarak soyanın getirişinin buğdaya göre daha düşük olması gösterilmektedir. Soya için yapılan telafi edici ödemeler buğday için yapılan ödemeler düzeyine çekilmiştir.Bu durum, üretim giderleri ve girdi kullanımı daha düşük olan buğday lehine bir durum yaratmıştır.
Doğu Avrupa’da ise 2000 yılma göre ekilişlerde bir miktar düşme görülmektedir. Bulgaristan’da ise gerek ekilişlerde görülen artma ve Aralık/Ocak aylarında kar yağışlarının olması kurak geçen sonbaharı dengelemesi üretim artışına neden olacaktır. Romanya’da fiyatlarm düşük olması ve kuraklık nedeniyle üretim alanlarında ve üretim miktarında düşüş beklenmektedir.
Polonya’da kış mevsiminde kar örtüsünün olmaması ve düşük sıcaklık nedeniyle, özellikle Batı Polonya’da don zararları üretimi etkilemiştir.
Asya’da özellikle Hindistan’da devletin yüksek fiyat ilan etmesinden dolayı buğday baklagillere ve sorgum,mısır, arpa( coarse grain) erken muson yağışlarına rağmen, ekim ayında yağışları iyi olması buğday için ekim döneminin iyi geçmesine yol açmıştır.Buğday üretiminin %30 dan fazlasını karşılayan Utter Pradesh bölgesinde Ocak ayı yağışlarının iyi olması nedeniyle verim artışı belenmektedir.Diğer eyaletlerde Punjab ve Haryna’da buğday üretimin %30 üretilmekte olup, buralarda buğday üretimi sulanan arazilerde yapıldığı için yağışların etkisi görülmemektedir.Üretimin % 11 ni oluşturan Mandhya Pradesh de ise, Şubat ayı yağmurlarıyla üretimde bir düşüş görülmemektedir.
Pakistan’da ise ciddi olarak yaşanan kuraklık ve fosfatlı gübre kullanımı ve herbisit kullanımındaki düşüşler nedeniyle üretimde düşüşler olacağı tahmin edilmektedir.Benzer sıkıntılar Afganistan içinde söz konusudur.
Çin’de buğday ekili alanlarda iki nedene bağlı olarak azalma söz konusudur.Birincisi devletin buğday üretimine uygulamış olduğu desteği kesmesi, ikincisi ise su kullanım maliyetinin yükselmiş olmasıdır.
Rusya’da toplam buğday ekilişlerinin %50’den fazlası kışlık olarak yapılmakta olup,kışlık ekilişlerde yaklaşık olarak, 2 milyon ha kadar bir artış beklenmektedir.Kışlık ekiliş oranı %90’nm üzerinde olduğu Ukrayna’da ise kışlık ekilişlerde önceki yıllara göre az bir artış görülmekte olup, ayrıca ihracat potansiyelinin yüksek olması nedeniyle arpa ekilisinde buğdaya kıyasla artış olacaktır.Rusya’da 2002/03 döneminde de buğday için uygulanacak olan fiyat desteği devam edecektir.
Kuzey Afrika’da fazla bir değişim beklenilmemektedir.Kurak hava koşulları, kışlık buğday ekilisini etkilemektedir.Fas, Cezayir, Tunus için kasım ayından -mart ayma kadar olması gereken yağış miktarının %50’si gerçekleşmiş olup, bu rakam 2000-2001 döneminde %70 dir.Bu durum özellikle Ocak ayındaki yağışların düşük olmasından ileri gelmektedir.
Orta Doğu’da ise geçmiş yıllara oranla fazla bir değişme beklenmemektedir.Örneğin İran’da Buğday üretiminin %30-40 kadarı kuruda ekilirken, %70 kadarı sulanan alanlarda olmaktadır.İran son 3 yıl Orta Doğu’da yaşanan kuraklık nedeniyle sulanan alanlarda gerekli su rezervasyonu yapılmıştır.Türkiye’de buğday üretimin %30-40 nı oluşturan, Orta Anadolu’da yaşanan kuraklık üretimde düşme görülürken, 2001/2002 döneminde özellikle Kasım ayı ortalarında yağışların iyi olması buğday gelişimini olumlu yönde etkilemiştir.
Amerika kıtasında Meksika için, buğday üretiminde 2001/2002 döneminde önceki yıllara göre kuraklık nedeniyle düşüş gözlenmektedir.Kanada’da buğday alanlarından daha iyi getirişi olduğu için kanoya dönüş görülmektedir.Önceki yıllara göre hava şartlarının iyi olmasından dolayı verimde bir artış beklenmektedir.
Aşağıdaki tabloda belli başlı buğday üreticisi ülkelere ait üretim rakamları ve dünya üretimi verilmektedir.
TABLO 1. DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİ VE BAŞLICA ÜRETİCİ ÜLKELER
Tablo 2 de yıllar itibariyle dünya buğday tüketimi ve başlıca tüketici ülkeler verilmiştir.
TABLO 2.DÜNYA BUĞDAY TÜKETİMİ VE BAŞLICA TÜKETİCİ ÜLKELERÇ.OOO TON)
ÜLKELER |
1996/97 |
1997/98 |
1998/99 |
1999/00 |
2000/01 |
2001/02 |
KANADA |
8 200 |
7 336 |
8 077 |
7 621 |
8215 |
8 200 |
ÇİN |
113 000 |
113 773 |
114 701 |
115 625 |
113 895 |
113 500 |
HİNDİSTAN |
64 555 |
69 246 |
63 707 |
68 793 |
66 426 |
60 363 |
PAKİSTAN |
19 700 |
20 258 |
21 284 |
20 452 |
20 500 |
19 500 |
RUSYA |
37 800 |
39 809 |
34 838 |
35 365 |
35 158 |
38 000 |
TÜRKİYE |
16 300 |
16 751 |
16 886 |
16 777 |
16 700 |
17 000 |
UKRAYNA |
16 500 |
15 643 |
12819 |
12 586 |
11 355 |
14 850 |
AB |
79 700 |
82 793 |
88 210 |
86 821 |
91 518 |
90 274 |
ABD |
35 611 |
34 210 |
37 579 |
35 407 |
36 339 |
33 367 |
DÜNYA |
571 315 |
584 116 |
585 792 |
591 501 |
589 421 |
588 985 |
KAYNAK: FAS USDA GRAIN WORLD MARKETS AND TRADE
Tablo 2 nin incelenmesinden de görüleceği gibi dünya buğday tüketiminin yaklaşık 1/3 den fazlasını Çin Halk Cumhuriyeti oluşturmakta, sonra sırasıyla Hindistan ve Rusya gelmektedir.
Türkiye Buğday Üretimi
Buğday üretimi ülkemizin hemen her bölgesinde yapılmakta olup, tarla ürünleri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırayı almaktadır. Tablo 7’nin incelenmesinden de görüleceği gibi, ekili alanların % 51’inde buğday ekilmektedir. Son 20 yılda buğday ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemekte olup,ekili alanlar 9-9,4 milyon hektar civarında değişim göstermiştir.Buğday ekili alanların yaklaşık %19 ‘unda(1.8 milyon hektar) makarnalık buğday yetiştirilmektedir.
Tablo 7’de yıllar itibariyle buğday üretimi, ekim alam ve verim miktarları verilmiştir.
TABLO 7 . BUĞDAYEKİM ALANI, ÜRETİMİ VE VERİMİ
Yukarıdaki tablodan görüleceği gibi, buğday üretimimiz 1980 yılından 2001 yılma kadar %15’lik artışla 19 milyon tona ulaşmıştır. 2002 yılında ise uygun hava
koşulları nedeniyle Aralık ayından itibaren etkili olan yağışlar nedeniyle üretimin olumlu olarak etkileneceği özellikle buğday için önemli olan Mart-Mayıs dönem yağışlarının da iyi olması durumunda üretimde geçen yıla göre bir artış gözlenebileceği ABD-NASA, NO AA AVHRR satellite uydusu tarafından alman fotoğraflardan da alınmaktadır.
Türkiye’nin buğday üretimi iç tüketimi karşılamaya yeterlidir. Ancak bazı yıllar gerek kötü hava koşullarından
gerekse süne ve kımıl zararlıları dolayı buğday kalitesi düşmektedir.
Türkiye Buğday Tüketimi
Ülkemizdeki artan nüfusa paralel olarak buğday talebi de artmaktadır.Tablo 3’ te yıllar itibariyle buğday talebi verilmiştir.
ARPA>
Arpa dünyada tahıllar içinde üretimde buğday ve mısırdan sonra 3. sırada yer almaktadır. Türkiye’de ise buğdaydan sonra 2. sıradadır. Dünya’da arpa üretiminin büyük bir ksımı kuzey yarım kürede gerçekleşmektedir. 2004 yılı itibariyle en büyük üretici ülke, dünya üretiminin % 12.6’sim karşılayan Rusya’dır. Dünya arpa üretiminin %40’ı Rusya, Kanada, Almanya, Fransa ve İspanya tarafından karşılanmaktadır. Aşağıdaki tabloları incelediğimizde, son 7 yıl içinde en büyük üretim artışı Avustralya’da, en büyük düşüş ise Almanya’da gerçekleşmiştir. Dünya Üretimi;
Arpa Tüketimi
Aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere 2000,2001,2002 yıllarında yaklaşık 135 milyon ton olan arpa tüketimi,
2003 ve 2004 yıllarında üretim artışı ve raip ürünlerin fiyatlarındaki artışa bağlı olarak 145 milyon tona ulaşmıştır.
Türkiye’de Arpa Üretimi ve Tüketimi
Ülkemizde her bölgede üretimi yapılan arpa, tarla ürünleri arasında buüdaydan soma 2. sırada yer almakta. Ortalama olarak 7.5 milyon ton civarında olan üretim 2001 den soma artmaya başlamış.
Ülkemizde tüketilen arpa miktarının büyük bir kısmı yem sanayinin ham maddesi olark kullanılmakta, bir kısmı doğrudan hayvan yemi olarak ufak bir kısmı da bira sanayinde değerlendirilmektedir.
Daha önce yem ve mısır ekmeği olarak tüketilen mısır, son yıllarda kanatlı hayvan sanayinin artmasına paralel olarak yem sanayinde ve mısır özlü yağ kullanımının artmasıyla birlikte yağ sanayinde kullanılmaya başlamıştır. Ayrıca cornflakes, cips vb. ürünlerde de kullanılmaktadır.
> Çeltik
Özellikle Uzakdoğu ve Güney Asya ülkelerinde insan gıdası olarak son derece önemli olan ve bazı ülkelerde yıllık tüketimi 200 kg olan çeltik, dünyada buğdaydan sonra en çok gıda maddesi olarak tüketilen
üründür. Dünya toplam çeltik Üretiminin 400 milyon ton olduğu görülmektedir. Dünya’da çeltik üretiminde ilk sırayı Çin almakta 2. sırada ise Hindistan bulunmaktadır. 2002 yılında Hindistan’da 20 milyon tonluk, 2003’te de Çin’de 10 milyon tonluk üretim düşüşleri dikkati çekmektedir.
Çeltik üretiminde olduğu gibi tüketiminde de ilk iki sırayı Çin ve Hindistan almakta. Bu ülkelerin kalabalık nüfusları ve beslenme
500_ alışkanlıkları bu üretimi artırmakta.
> Mısır- Dünyada Durum
Mısır, toplam tahıl içinde ekim alanı olarak 2. sırada, üretim olarak da 1. sıradadır. Yandaki çizelgede de görüldüğü gibi dünya mısır üretiminin %45’ini ABD tek başına karşılamaktadır.
Hayvan beslenmesinde ve nişasta bazlı şeker üretiminde yoğun olarak kullanılan mısırı yandaki şekilde de gösterdiğim gibi en çok üretici olan ABD tüketimde de 1. sırada yer almakta.
Türkiye’de Durum
Ülkemizin hemen her yerinde üretimi yapılabilmekle birlikte, Adana, Sakarya, Gaziantep ve Samsun’da yoğun olarak üretilmektedir. Tabloyu incelediğimizde, üretim alanlarında çok büyük değişim olmamasına rağmen üretimin 1985’den sonra arttığını görüyoruz.
Türkiye’de Çeltik
2004 yılı verilerine göre ülkemizde 37 ilde çeltik tarımı yapılmakta ancak üretimin büyük kısmı Edirne, Balıkesir, Samsun, Çorum ve Sinop illerinde yapılmakta. Ülkemizde kişi başı yıllık pirinç tüketimi 8kg/yıl civarındadır. Ülkemizin yıllık pirinç talebi yaklaşık 550 bin tondur.
Dünyada Tahıl Ticareti ve Fiyatları
> Buğday
Dünyada ticarete konu olan buğday miktarının, 2000/01 yılma oranla yaklaşık olarak 4,4 milyon ton artarak, 2001/02 yılında 107,7 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir.Stok miktarının da 8,7 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir.
Dünya ticaretine konu olan buğday miktarı üretilen buğdayın yaklaşık %10’nu kadar olmaktadır.Tablo 4 de dünya buğday ihracatı ve başlıca ihracatçı ülkeler verilmektedir.
TABLO 4 . DÜNYA BUĞDAY İHRACATI VE BAŞLİCA İHRACATÇI ÜLKEI_ER(.000 Ton)
Dünya buğday ihracatında yıllar itibariyle dalgalanmalar olmasına rağmen ortalama ihracat 100 milyon ton civarındadır. Tabloda verilen önemli beş ihracatçı ülke, toplam dünya ihracatının yaklaşık %88’sini oluşturmaktadır. 2001/02 yılı içinde yukarıdaki tabloda belirtilen ihracatçı ülkeler dışında, Kazakistan, Hindistan, Bulgaristan, Çin’de buğday ihracatı artan ülkeler olarak dikkati çekmektedir.Türkiye’de buğday ihraç eden ülkeler arasında olup, buğday ihracatımız 2001 yılında önceki yıla oranla yaklaşık %35 civarında düşmüştür.
Dünya Buğday İthalatı
Dünya buğday ithalatı ve önemli ithalatçı ülkeler verilmektedir. Buğday ithalatında ilk şuayı yaklaşık % 45’lik payla Asya , ikinci sırayı % 25’lik payla Afrika , üçüncü sırayı % 20’lik payla Amerika ve dördüncü sırayı ise %10’luk payla Avrupa ülkeleri (Bağımsız Devletler Topluluğu dahil) almaktadır.
Ayrıca tablo 10’nun incelenmesinden de görüleceği gibi buğday ithal eden ülkelerin başında Brezilya, İran, Mısır ve Japonya gelmektedir.Bu dört ülke dünya buğday ithalatının yaklaşık % 25 lik kısmını oluşturmaktadır.
TABLO 6. DÜNYA BUĞDAY İTHALATI VE BAŞLICA İTHALATÇI ÜLKELER (.000 Ton)
KAYNAK INTERNATIONAL GRAINS COUNCIL(GRAIN MARKET REPORT
Dünya Buğday Fiyatları
Dünya’da ticarete konu olan ABD ve Arjantin menşeyli buğday fiyatları tablo 19 da verilmiştir.
TABLO 19. ABD VE ARJANTİN MENŞEYLİ BUĞDAY FİYATLARI (FOB $/Ton)
YILLAR |
BD No 2 Kışlık Sert Buğday |
ABDKışlık Yumuşak Buğday |
ARJANTİN Trigo Pan |
1990/91 |
118 |
112 |
85 |
1991/92 |
150 |
147 |
114 |
1992/93 |
143 |
142 |
124 |
1993/94 |
143 |
132 |
120 |
1994/95 |
157 |
145 |
136 |
1995/96 |
216 |
198 |
218 |
1996/97 |
181 |
158 |
157 |
1997/98 |
142 |
129 |
137 |
1998/99 |
120 |
100 |
118 |
1999/00 |
112 |
97 |
104 |
OCAK 2000 |
111 |
98 |
93 |
AĞUSTOS 2000 |
115 |
90 |
111 |
ARALIK 2000 |
130 |
105 |
109 |
MAYIS 2001 |
130 |
107 |
119 |
Ocak 2002 |
144 |
122 |
133 |
2002 |
142 |
127 |
|
Kaynak: INTERNATIONAL G |
RAINS COUNCIL(GRAIN |
MARKET REPORT) |